Když v rámci svých seminářů nebo koučinku mluvím o zdravém životním stylu a vynechání lepku a laktózy ve stravě, často vidím v očích zděšení a nevyřčenou otázku: „A co mám teda jíst???“
Rozumím tomu. I já jsem si tuto otázku kladla, když jsme se před lety s manželem rozhodli stravovat zdravěji. A tak, když byla u mé dcery Nikolky diagnostikována intolerance lepku a laktózy, měla jsem už malinko náskok.
Velká výzva však přišla před prvními Vánocemi poté, co už byla Nikolka na dietě. Co budu péct? Přeci nebudu Nikču nutit, aby jedla jen některé druhy cukroví, když ty ostatní má moc ráda. No a o perníčky ji nemůžu připravit už vůbec!
Měla jsem zkušenosti s klasickými recepty, ve kterých jen vyměním mouku a výsledek je nejen vydařený, ale mnohdy i chutnější než některé speciální recepty pro bezlepkovou a bezlaktózovou dietu.
Tak jsem sebrala odvahu a pustila se do experimentování i s vánočním cukrovím. Mnohé se vydařilo, něco ne. Dnes se s vámi na žádost mnohých mých čtenářů a přátel podělím o recepty na několik druhů cukroví, které na našem rodinném vánočním stole nemohou chybět. Přidávám i své tipy, abyste se případně vyvarovali chyb, které mě mnohy pořádně vyškolily 🙂
——————————–
Ten správný recept na vánoční perníčky jsem hledala opravdu dlouho. A našla! Dokonce je původní, přímo z rožnovského skanzenu. Jsou vynikající, okamžitě měkké a dlouho vydrží. Ve své kuchařce mám recept nadepsaný jako „Perníčky od Ljuby – VYNIKAJÍCÍ!“ 🙂
VÁNOČNÍ PERNÍČKY
Těsto: 800 g mouky (zlatá Jizerka + kukuřičná mouka v poměru cca 80:20), 280 g cukr krupice, 120 g Hera, 4 vejce, 4 lžíce medu, 1 malá lžička skořice, 2 malé lžičky perníkového koření, 2 malé lžičky jedlé sody
Poleva na zdobení: 1 bílek, 140 g cukru moučka (2x přesátého)
Těsto vypracujeme, dokud se nespojí (nenechte se odradit, trvá to!) a nezačne se lesknout a necháme uležet přes noc. Vyválíme asi 4mm silný plát (na výšku brčka) a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme na 170 stupňů, až začnou perníčky jemně nabírat barvu. Ihned po vytažení z trouby potřeme ještě horké perníčky rozšlehaným bílkem, aby se krásně leskly.
Poleva: bílek s cukrem třeme pomalu tak dlouho, dokud není lesklá a nezačne tuhnout. Pokud je moc řídká, přisypávejte po troškách cukr. V opačném případě lze dodat trochu citrónové šťávy.
Tip: Zpracování těsta je fyzicky docela náročné a trvá dlouho, než se spojí. Doporučuji zapojit do zadělání těsta silnější členy rodiny. Vy se tak neudřete a rodina pak o to více ocení, že jsou perníčky na stole 😉 Můj muž letos objevil „novou techniku“, kdy s těstem házel o stůl, čímž ho spojoval 😀 Před samotným pečením dejte těsto alespoň na hodinku do tepla. Změkne a nebude se vám při válení pak drolit.
Vánoce by nebyly správnými Vánocemi bez vanilkových rohlíčků. U těch se mi při experimentování s pouhou výměnou mouky v běžných receptech příliš nedařilo. Moje kouzelná maminka však přišla s receptem, který funguje a rohlíčky jsou mňamózní!
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
180 g zlatá Jizerka, 50 g cukr moučka, 50 g mleté vlašské ořechy, 50 g bezlaktózové máslo, 50 g sádlo, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1 vejce, větší špetka prášku na pečení; cukr moučka a vanilkový cukr na obalování
Zpracujeme těsto a necháme alespoň 1 den odležet. Pečeme na 180 stupňů dokud se rohlíčky nezačnou barvit hezky do hněda. Upečené rohlíčky obalujeme ještě horké v cukru moučka smíchaném s vanilkovým cukrem
Tip: Nenechte se zmást konzistencí těsta po jeho vypracování. Lepí se a je měkké. Po odležení v chladu (dejte mu opravdu min. 1 den) se krásně spojí a bude se s ním dobře pracovat. Rohlíčky jsou po upečení velmi křehké a mohou se při obalování v cukru lámat. Opět jsem tady převzala vychytávku od mé maminky: cukr si nasypu na větší rovnou plochu (velký plochý talíř nebo tác), upečené rohlíčky nabírám kuchyňskou obracečkou, skládám je na tác a pak je přes sítko posypu cukrem. Je to rychlejší a v kuchyni pak nezní tolik ACHICH a OUVEJ nad rozlámanými rohlíčky 😉
Do svaté trojice vánočního pečení patří z mého pohledu ještě linecké cukroví. Mám báječný a opravdu chutný recept od mé milované tchýně. Ovšem v bezlepkové variantě jsem ho až do letoška neměla odvahu vyzkoušet. S výsledkem experimentování jsem ale nad míru spokojená 🙂
LINECKÉ CUKROVÍ
40 dkg mouka Schär pro sladké pečení, 25 dkg bezlaktózové máslo, 12 dkg cukr moučka, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, citrónová šťáva, kyselejší marmeláda na spojování (já letost použila svou domácí ostružinovou)
Zpracujeme těsto, které necháme alespoň hodinku odpočinout v chladu. Pak vykrajujeme tvary podle libosti, pečeme na 180 stupňů, dokud nezačne linecké zlatovatět.
Tip: Těsto se nám zpočátku hodně lepilo a bylo řidší. Nebojte se postupně dosypávat podle potřeby mouku, dokud nebude těsto „tak akorát“. Přestane se pak lepit a drží hezky tvar. Odhadem můžete potřebovat až 45 dkg mouky. POZOR! Upečené linecké je opravu moc křehké! Nechte ho odkryté alepsoň jeden den odstát, než se pustíte do slepování marmeládou. Pro slepování zvolte raději nějakou řidší marmeládu a buďte při mazání a spojování opatrní.
Od dětství jsou mým nejoblíbenějším cukrovím kokosky. Na receptech, co jsem kdy kde našla, mi ale vadilo pracné šlehání nad párou, při kterém jsem si mnohdy i opařila nějakou část svých horních končetin. A když už se vše vydařilo, kokosky byly mnohdy tvrdé a potřebovaly čas na odležení, aby se daly jíst. Takže když jsem pekla těsně před Vánocemi, bylo to pak o zuby… Následující recept proto miluji hned z několika důvodů. Žádné pracné šlehání nad párou, žádné úrazy, vše je připraveno rychle a kokosky jsou vláčné a připravené ke konzumaci ihned po upečení.
KOKOSKY
3 bílky, 1 vejce, 15 dkg cukru moučka, 20 dkg strouhaného kokosu
Z bílků ušleháme sníh, sypké části smícháme s vejcem. Pak umícháme vše dohromady. Tvoříme malé hrudky, pečeme na 180 stupňů.
Tip: Že jsou kokosky upečené poznáte tak, že špičky kokosků začnou mírně hnědnout. Doporučuji dělat spíše menší hrudky, aby se kokosky hezky propekly i uvnitř.
Další recept je pro změnu jednoznačným favoritem mého manžela. Dělávám vždy rovnou dvě dávky, aby mi na vánoční stůl pak vůbec něco zbylo 😀 Recept mám od mé maminky, která ho má od babičky. V polštině tomuto cukroví říkáme koniczynki orzechowe (ořechové jetelinky). A původně se jako jetelinky i toto cukroví tvaruje. Já však v rámci efektivity a urychlení práce dělám raději hrudky. Na chuti to neubere a já se s cukrovím nedělám hodiny :-p
OŘECHOVÉ HRUDKY (pro hračičkáře JETELINKY)
2 bílky, 24 dkg cukr moučka, 24 dkg mletých lískových ořechů (+ ještě cca 100g oříšků na ozdobu)
Ušleháme sníh z bílků a pak postupně přidáváme cukr, až vznikne tuhý sníh. Poté opatrně vařečkou přimícháme namleté ořechy. Tvoříme malé hrudky, doprostřed dáme celý lískový ořech a pečeme na 165 stupňů cca 10 minut.
Tip pro hračičkáře: Místo hrudek udělejte tři menší kuličky, které spojíte dohromady do tvaru jetelinky. Doprostřed dáte lískový oříšek. Na pohled je cukroví zajímavější, při výrobě podstatně pracnější (a lepkavější 😀 ).
Poslední recept miluje snad celá rodina a všechny návštěvy, které toto cukroví u nás ochutnaly. Trvalo mi, než jsem recept původně na pařížské tyčinky vychytala, ale výsledek za to experimentování stál!
PAŘÍŽSKÁ KOLEČKA
Těsto: 20 dkg mletých vlašských ořechů, 15 dkg cukr moučka, 1 celé vejce, 1 žloutek
Poleva: 1 bílek, 7 dkg cukr moučka
Zpracujeme těsto a připravíme si polevu – bílek s cukrem třeme v misce vařečkou cca 20 minut, dokud není lesklá a nezačně tuhnout. Z těsta děláme kuličky, které pak na plechu tvarujeme do tenkých koleček. Na kolečka dáme lžičkou polevu a rozetřeme. Sušíme v troubě na 125 stupňů, až poleva zrůžoví.
Tip: Zbylou polevu nevyhazujte, udělejte z ní několik mini pusinek a ty vysušte v troubě společně s pařížskými kolečky. Pokud si dáte s třením polevy opravdu poctivou práci, budou pusinky uvnitř krásně křehké a nebudou se táhnout.
Držím palce, ať se vám pečení vydaří a všem výsledky vašeho snažení pak chutná! 🙂 🙂 🙂
P.S. Dočasně jsem na dietě bez cukru a medu. Letošní pečení cukroví bylo v tomto ohledu značnou výzvou, ale obstála jsem na jedničku 🙂 Sladké chutě se však nehodlám vzdát, a tak se už rozkoukávám po nějakých raw receptech, podle kterých si vyrobím cukroví i pro sebe. Pokud se mi vydaří a bude stát za to, posdílím s vámi i tyto recepty. 😉
P.S. Pokud by vás zajímaly nějaké další bezlepkové recepty vyzkoušené u nás doma, můžete mrknout na blog naší Nikolky. Natočila několik videonávodů, které by vás mohly zaujmout. 😉
Jedinečný roční transformační program pro ženy
Dotkni se své ženské esence a projdi vnitřní proměnou
Startujeme už 13. srpna!
Vypadá to moc dobře, určitě je letos zkusím.
Jo – a právě mne přepadla vánoční nálada, takže díky i za to.
🙂 Mě pečení také naladilo vánočně, takže jsem pak s dětmi ještě tvořila dál a vyrobili jsme vánoční ozdůbky pro zkrášlení domu. Krásné svátky a ať se pečení vydaří 🙂
Vaše cukroví s poetickým názvem Jetelinky mi připomíná cukroví, které nemůže o Vánocích chybět a jsem rok co rok nucena péct „zkušební dávku“.
Jmenuje se to Oříškové kouzlo a našla jsem to kdysi v jednom magazínu. Recept poskytla paní Stela Zázvorková, která, jak jistě víte, byla nejen oblíbenou herečkou, ale i vynikající kuchařkou. Tehdy v onom rozhovoru říkala, že tohle cukroví bezpečně zmizí jako první, i když na to nevypadá. A měla pravdu…
Potřebujete formu na „srnčí hřbet“, kterou vymažete tukem a vysypete moukou. Používám Mantlera bez laktózy, ale myslím, že dobrá bude jakákoli jiná bez-bez.
Našleháte 4 bílky do tuhého sněhu, namelete 100 g lískových oříšků, nastrouháte kůru citronovou kůru – přiměřeně – , přisypete 5 vanilkových cukrů ( pokud si ho uděláte rozmixováním jednoho vydlabaného lusku vanilky v 1 kg cukru krupice, bude laskomina voňavější i chutnější), vše smícháte. Přidáte mouku, v originální verzi je uvedeno 200g hladké, vy musíte od oka. Směs nalejete do formy a pečete do růžova. Pak necháte vychladnout a nakrájíte na libovolné tvary, nejspíše hranolky nebo kostky. Polotovar je měkký a při krájení se drobí, tak opatrně. Na plechu sušíte , až hmota ztvrdne. Poté obalíte v moučkovém cukru.
Nevypadá to bůhví jak vznešeně, o to víc chutná.
Vynikající.Hned si to uvařím.moc jsme si pochutnali.
Přidávám mezi rodinné recepty. Zdravím Retamal 🙂